Algemeen
Enneagram
Loopbaancoaching
Jacques van Hees
persoonlijke coaching
Malvert 65-75
6538 ED Nijmegen
024 - 345 05 45

Verslag Enneagram seminar op 6 en 7 september 2013


Verslag IEA seminar 6 en 7 september 2013

Enneagram and the Levels of Development
Advanced Seminar for Enneagram Practitioners
van de International Enneagram Association Nederland
op 6 en 7 september 2013 in de Roos Amsterdam

Dit is een persoonlijk verslag en verre van compleet, maar geeft wel weer hoe interessant en leerzaam deze dagen zijn geweest. Dit verslag is met name geschreven om kennis van de Levels verder te verspreiden.

Het was een boeiend weekend waarin veel is aangereikt. Ik vond het heel bijzonder om de grote betekenis die de levels hebben voor persoonlijke ontwikkeling zo duidelijk in beeld te hebben gekregen. Daarnaast hebben we praktische tools gekregen voor onze eigen ontwikkeling en voor het coachen van onze klanten.
Er komen nog meer van dit soort dagen die de IEA organiseert in 2014. Echt een aanrader voor Enneagram coaches die zich verder willen ontwikkelen in hun vakgebied.

De focus tijdens deze twee dagen is:
Hoe stijg je zelf naar en krijg je coachees op een hoger ontwikkelingsnivo?
Flemming Christensen uit Denemarken, Joyce Stenstrom uit de VS en Albert Kamphuis reiken de 25 deelnemers concrete tools aan.
Joyce verricht de aftrap mbv. interviews op video van Don Riso. Misschien weet niet iedereen dat hij in 2012 is overleden. Duidelijk wordt hoe Don tijdens zijn leven na een achtergrond als jezuïet steeds meer in de ban geraakte van het Enneagram. Hij heeft de Levels ontwikkeld en te boek gesteld. Het was een zware bevalling die 12 jaar vergde. Vijf jaar lang heeft Don veelal in eenzaamheid gewerkt aan zijn levenswerk in de bieb van Boston. Hij werkte veel in stilte omdat juist dan inspiratie binnen kan komen. Als jezuïet had hij geleerd om te ontvangen en om wijsheid te bidden, dat kwam hem goed van pas.
Don beschikte ook over een geweldig schrijverstalent en over een groot gevoel voor woorden en de precieze betekenis daarvan. Hij speelde met betekenissen en zocht naar de binnenkant van concepten en achterkant van dingen.
Daarnaast had hij een sterke fascinatie voor grootsheid. Hij wilde vastleggen hoe mensen bij hun diepste zelf kunnen komen. Belangrijk voor hem was dat mensen hun leven in balans houden. Als je niet bezig bent met persoonlijke groei zul je vanzelf naar beneden worden getrokken, down the Levels, was zijn overtuiging.
Bijzonder is dat hij de ideeën van Jung ontoereikend vond en de bevindingen van Ichazo verder wist uit te werken.
Ik ben diep onder de indruk geraakt van de diepte, ware kennis en wijsheid die achter de Levels ligt. Bewonderenswaardig is tevens dat Don treffend de structuur en eigen sfeer van elk Level wist vast te leggen. Lange tijd zocht hij ook naar de verbanden tussen gezond, gemiddeld en ongezond.
De Levels zijn niet zozeer gebaseerd op de psychologie maar zijn a Work of Art.
Aanvankelijk had Don 5 Levels op het oog en later 7. Toen plotseling het inzicht daagde dat er negen Levels zijn, viel alles op zijn plek. Hij was overwhelmd en wist dat het zo goed was. Hij zag elk Level als een andere persona. Hij ont-dekte de ruggengraat van elk level, de schoonheid achter het systeem, de natuurlijke ordening.
Don ervoer die ontdekking als een grote stap vooruit voor de mensheid en zag de grootsheid van het Enneagram model. Hij wist dat hij op aarde gekomen was om dit werk te doen.
De motor achter ontwikkeling is verlangen en angst, dat wisten de Grieken al.
Toen zijn boek uitkwam in 1978 was dat direct een geweldig succes, dat Don overdonderde. Hij vond dat het boek groter was dat hij.
Na dit indringende verhaal van Joyce is er een pauze (nodig).

Daarna krijgt Flemming het woord.
Ik vat zijn bijdrage op de eerste dag (inleiding) en de tweede dag kort samen.
Hij is al jarenlang bezig met het Enneagram praktisch toe te passen in coaching en training.
Hoe kunnen we praktisch met de Levels gaan werken?
Coachen op level 8 en 9 is niet mogelijk. Hier is psychiatrische begeleiding vereist.
Ook is training op level 1 en 2 heel lastig. Zoek daarvoor spirituele goeroes.
Voor level 6 en 7 is Inmediate Concern nodig. Hier zijn mensen in paniek. Omring hen met aandacht en zorg. Stuur ze de natuur in en laat ze vaker een paar seconden naar buiten kijken. Prioriteren is aan de orde en relateren met personen die hen helpen gezond te blijven
Op level 5 is balans nodig. Mensen zijn hier heel druk en onzeker. Ze moeten dingen. Ga met hen in gesprek. Check of ze niet te veel taken op zich hebben genomen.
Fleming geeft tips over effectieve benaderingen op dit level bij elk type.
Op level 3 en 4 kun je werken met de vier aspecten van de Integrale Benadering van Ken Wilber: Persoonlijke drijfveren, Cultuur, Gedrag en lichaam en Systeem en Structuur.
Ook hier geeft Flemming voorbeelden van een mogelijke aanpak.
Bv. bij Systeem en Structuur maak je je klant bewust van verslavingen als veel tv. kijken en internet fascinatie.
Allemaal nog niet zo simpel maar wel heel interessant. Flemming geeft hier een vijfdaagse cursus over. Dus als je meer wilt weten. Denemarken is een mooi land en niet ver weg.

Op de tweede dag is Albert aan de beurt. Hij laat zien hoe je overlevingsmechanisme steeds bezig is om je in de lagere levels te houden. Overigens met goede bedoelingen: jou beschermen tegen de boze buitenwereld.
Albert zegt dan ook: Probeer elk moment uit je Comfortzone te komen.
Zorg dat je niet automatisch reageert. Alles draait om aandacht.
Hij biedt ons drie stappen om weer basisvertrouwen te krijgen:
1. De vraag wie ben ik? Leer jezelf diepgaand kennen.
2. Persoonlijk meesterschap ipv. de ego staat van zijn.
3. Essentie ontwikkeling leidt tot innerlijk leiderschap. Hij daagt ons uit om te werken aan en verantwoordelijkheid te nemen voor onze grootsheid!
Albert heeft dezelfde passie als Don voor grootsheid. Dat kom je weinig tegen in de Enneagram wereld, maar is in mijn optiek toch een heel waardevol onderdeel van dit model. Als mensen bewuster leven vanuit hogere Levels worden ze productiever en effectiever in werk en leven. Dan zal er ook minder machtsmisbruik zijn en meer worden samengewerkt. Ook worden ze blijer en vrijer omdat er sprake is van ECHT LEVEN.
Albert stimuleert ons om vaak bezig te zijn met de vraag:
"Op welk level zit ik nu en hoe kom ik naar een hoger nivo"?
Hij reikt passende woorden aan die Level 1 van alle types beschrijven.
Albert doet met ons een praktische oefening over in welke mate je alle types in jou accepteert. Boeiend en inzicht gevend. Op basis hiervan kan ik weer meer gaan werken aan type Acht in mij.
Daarna doen we een oefening om ons uit een probleemsituatie te helpen mbv. de levels.
We herinneren ons een lastige situatie die ons in een lager nivo vastnagelt. Met behulp van adem- en ontspanningsoefeningen worden we ons bewust dat we in een meestal gemiddeld level vastzitten. Mbv. een stappenplan halen we onszelf eruit. Deze oefening kunnen we ook goed doen met onze coachees. Ik zelf doe deze oefening vaker en hij werkt verbluffend goed. Knap hoe gedetailleerd en treffend Albert dit heeft uitgewerkt!

Jacques van Hees